Fietsroute van Utrecht naar Tienhovens Kanaal

Fietsknooppunten, bewegen, leefstijlVoordat ik mijn favoriete fietsrondje met jullie ga delen, eerst nog een handige tip. Met Fietsknoop (zowel app als website) kun je heel gemakkelijk zelf leuke fietsroutes plannen. De app is tevens je navigatie voor onderweg. Voor de echte fietsbeginners onder ons: fietsknooppunten staan door heel Nederland aangegeven met bordjes langs de weg.

Van Utrecht Oost naar Tienhovens Kanaal:
weilanden, veen en vogels

Mijn favoriete fietsrondje vanuit Utrecht is ongeveer 30 kilometer. En mijn doel is dan het Tienhovens Kanaal, het mooiste stukje van de fietstocht. Een fietspad langs trilvenen, legakkers, petgaten en moerasbossen. Klinkt spannend hè. In de middeleeuwen werd hier veen afgegraven en als turf ontgonnen. Dit bijzondere laagveen  landschap is uniek in Europa. Veel vogels strijken hier neer. Ook zo fijn van deze tocht is dat je over fietspaden of rustige wegen fietst. Je komt nauwelijks auto’s tegen en dat op steenworp afstand van Utrecht.

Mooie fietsroute vanuit Utrecht

Mooie fietsroute vanuit Utrecht

Route gemaakt op fietsknoop.nl

Je fietst bij Fort Blaucapel de stad uit richting Groenekan. Bij Fort Blaucapel zie je het knooppuntbordje 90 en ga je naar 91. Zelf fiets ik vanwege de kasseien nooit over het fort, maar er altijd omheen over de Bastionweg. Aan jou de keuze. Je fietst door het Noorderpark-Ruigenhoek. Ben je hier al eens geweest? Het is geweldig hoe hier de afgelopen 10 jaar een prachtig natuur- en recreatiegebied is ontstaan.
Daarna gaan we wel een stukje over de weg naar Westbroek en volgen de Kerkdijk. Hier begint trouwens ook een wandeling die erg de moeite waard is Bert Bospad. Verwacht geen bospad, je loopt door het hierboven beschreven laagveen. Het pad is vernoemd naar Bert Bos, vandaar.

Tienhovens Kanaal

Fietstocht Utrecht Tienhoven - Leefstijl MaatwerkDan fietsen we naar Oud-Maarsseveen, richting Loosdrechtse Plassen. Rechtsaf de Dwarsdijk op en daar begint het grote genieten. De hele tocht is mooi maar de komende 6 kilometer zijn echt TOP. Prachtig uitzicht en -soms- honderden vogels. Daarna fiets je door de weilanden terug naar Utrecht. Ik heb de route bij knooppunt 93 laten stoppen, omdat ik niet helemaal via de knooppunten terugfiets. Na knooppunt 93 fiets je nog even richting 92 maar ga net voor de provinciale weg, het spoor en de rijksweg naar rechts het fietspad op. Dan voorkom je dat je twee keer al deze obstakels moet passeren. En ook hier fiets je lekker door de weilanden. Je ziet vanzelf de Domtoren en Fort Blaucapel weer verschijnen.

Te volgen knooppunten: 90 – 91 – 05 – 32 – 48 – 49 – 29 – 20 – 93 (richting 92, maar eerder fietspad naar rechts nemen)

Ik hoop dat je net zo van dit rondje kunt genieten als ik.