Stadswandelingen Utrecht tijdens corona: Minstroom

Minstroom wilgenpadWe wandelen wat af tijdens de lockdown. Gelukkig maar, want wat moet je anders doen om in beweging te blijven? Maar ben jij het ondertussen ook een beetje zat om elke keer weer datzelfde rondje te lopen? Dat is wel wat ik van veel mensen hoor. Dus om het weer wat leuker voor je te maken, ga ik een paar van mijn favoriete stadswandelingen met je delen. Wandelingen langs minder bekende plekjes in Utrecht. We mijden de singel, de grachten etc.. Niet omdat het hier niet mooi is om te wandelen, maar het is er al zo druk. Laat je meenemen op een ontdekkingstocht door de stad. Naar onverwachte mooie plekjes, bijzondere gebouwen en stukjes natuur om van te genieten.

Naar de bronnen van de Minstroom – stadswandeling

Bekijk de wandelroute op Google maps

Minstroom Hyronimus

De wandeling begint bij het Hieronymushuis aan de Maliesingel, waar de Minstroom onder de Looiersbrug in de singel stroomt. Precies op het punt waar de straatnaam verandert van Maliesingel in Tolsteegsingel.

Loop vanaf het Hieronymushuis richting spoor en ga rechtsaf de Parallelweg in, een wandel- en fietspad dat overgaat in Park Oosterspoorbaan. Ook superleuk om te wandelen en fietsen, maar dat doen we een andere keer. Nu gaan we scherp naar links naar het voetpad door de volkstuinen, langs de Minstroom, het zogenaamde wilgenpad.

Minstroom pad volkstuinen

Let op: Google kent dit pad niet en daarom zie je het ook niet op het routekaartje ingetekend. Waar ik op de foto sta, daar begint het pad.

 

 

 

Historie van de Minstroom

Vanaf de middeleeuwen waren Abstede en Oudwijk de groente- en fruittuinen van Utrecht. Er was vruchtbare riviergrond en het vervoer van de oogst ging met platbodems over de Minstroom.  In de negentiende eeuw barstte Utrecht uit zijn jasje en kwamen er steeds meer woningen te staan tussen de oude boerderijen en hovenierswoningen. Abstede veranderde van een tuindersgebied in een arbeidersbuurt. Op dit deel van de wandeling zie je dit goed terug. Een enkele oude boerderij, een industrieel pand en een grote diversiteit aan woningen. Er zijn er nauwelijks twee hetzelfde.

Vind je het leuk om meer te weten over de Minstroom?
Meer informatie: Minstroom | oeroude aftakking van de Kromme Rijn

 

Minstroom Zilveren schaatsStadswandeling – vervolg

Aan het einde van de Zonstraat rechtsaf de Homeruslaan en dan meteen rechtsaf de Mecklenburglaan in. Daar pikken we de Minstroom weer op. Je gaat naar links naar de Rembrandtkade. Je loopt helemaal door, passeert revalidatiecentrum De Hoogstraat en komt bij het begin van de Minstroom. In dit bijna verloren stukje stad ligt het meest natuurlijke deel van de Minstroom: de Zilveren Schaats. Vroeger een schaatsclub voor de gegoede burgerij, nu een uniek natuurgebiedje in de stad.

 

Terugweg

Nu we de Minstroom van begin tot eind hebben gevolgd, lopen we door het Wilhelminapark en over de Abstederdijk terug naar het beginpunt. Vanaf de Zilveren Schaats loop je dezelfde weg terug. Je gaat linksaf de Jan van Scorelstraat in en rechtsaf naar de Prins Hendriklaan. Loop nog lekker een rondje in het prachtige Wilhelminapark. Je komt weer bij de Mecklenburglaan en loopt terug over de Abstederdijk naar het beginpunt van de wandeling.

Goed bezig

Je hebt 4,5 km gelopen. De stappentellers onder ons kunnen 7000 stappen noteren. Je hebt rond de 220 kcal verbrand.