Voldoende vezels in je voeding, waarom belangrijk?

vezelrijke voedingEet je veel vezels, dan heb je een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Vezels zijn ook nodig voor een gezonde spijsvertering en geven een verzadigd (vol) gevoel na het eten. Wat weer fijn is als je af wilt vallen.

Vezels zijn stoffen uit planten. Ze zitten onder andere in groente, fruit, peulvruchten, noten en volkoren producten. Het maagdarmkanaal kan vezels niet verteren. Wat gebeurt er dan wel mee? Vezels komen in de dikke darm en zorgen ervoor dat de darm goed werkt.

Vijf tips om meer vezels te eten

Voor volwassenen is het advies om 30 tot 40 gram vezels te eten. Vezels tref je vooral aan in gezonde producten. Dus let je op vezels, dan heb je de hoofdlijn van gezonde voeding te pakken.
Tips:
1. Eet minimaal 250 gram groente per dag
2. Eet twee stuks fruit per dag
3. Kies vaker voor peulvruchten: bruine bonen, linzen, kikkererwten, kapucijners etc..
4. Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant
5. Eet elke dag een handje ongezouten noten

En: Drink voldoende.
Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. Het is daarom belangrijk dat je 1,5 tot 2 liter vocht drinkt per dag. Gezonde keuzes zijn water, koffie en thee zonder suiker en halfvolle of magere melk.

Vezeltabel en recept

In deze folder van het Voedingscentrum staat een vezeltabel met hoeveelheid vezels per voedingsmiddel.

Zin om een vezelrijke maaltijd te koken? Hierbij een recept voor een bloemkoolcurry.