Stadswandeling Utrecht: Fort Blauwkapel

Fort Blauwkapel luchtfotoIn de serie ‘Wandelen tijdens Corona’  beschrijf ik weer één van mijn favoriete stadswandelingen. Deze keer is het echt aan de rand van de stad bij Fort Blauwkapel. En wie zin heeft, kan het uitbreiden met een rondje over Tuinenpark De Driehoek.

Blijf lekker wandelen en bewegen tijdens corona. Wissel je vaste rondjes eens af met één van mijn stadswandelingen en laat je verrassen door onverwachte mooie plekjes, bijzondere gebouwen en stukjes natuur om van te genieten.

Fort Blauwkapel en Tuinenpark De Driehoek

Bekijk de wandeling in Google Maps

De wandeling begint bij het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan. Je steekt het spoor over en loopt naar rechts naar Fort Blauwkapel.

blauwkapel reduitHet eerste bruggetje gaat naar het zogenaamde bomvrije wachthuis uit de 19e eeuw. Hier heeft de Scouting Utrecht een onderkomen. De ruimte wordt ook verhuurd voor feesten en partijen.

Je loopt door tot het tweede bruggetje naar de Kapelweg. De Kapelweg lopen we af * tot het einde van het fort. Maar vergeet niet om halverwege de Kapeldwarsweg even in te lopen en het prachtige Middeleeuwse kerkje te bekijken.

* Alternatieve route: Je ziet vrij snel na het bruggetje links een wandelpad. Dit pad gaat door het weiland en over de wallen van het fort. Je kunt ervoor kiezen om dit pad te nemen. Wel inclusief schapenpoep en in het begin een beetje lastig om de wal op te lopen. Het pad eindigt aan het eind van het fort. Ik raad je aan om dan nog even terug te lopen om het Middeleeuwse kerkje te bekijken.

Historie van Fort Blauwkapel

kerkje Blauwkapel

Fort Blauwkapel is één van de grootste forten van de Waterlinie en is in de 19e eeuw aangelegd rondom het bestaande dorpje Blauwkapel. Het 15e eeuwse kerkje op het fort is de kleinste Gotische kruiskerk van Nederland. Tijdens de reformatie in 1579 werd de rooms-katholieke familiekapel toegewezen aan de protestanten. Het verhaal gaat dat in 1588 de rooms-katholieke eigenaar uit protest de wanden van de kerk blauw liet schilderen. Vanaf die tijd noemde men de kapel de ‘Blaauwe Capel’. 

Meer informatie: forten.nl en onderwegkerkblauwkapel.nl

Fortwandeling – vervolg

Zicht op Fort Blauwkapel Aan het einde van de Kapelweg sla je rechtsaf naar de Bastionweg. Een weg waar veel gewandeld, gefietst en hardgelopen wordt, maar helaas ook doorgaand autoverkeer rijdt. Meestal heb je hier weinig last van. Je hebt een fraai uitzicht op het groene fort en alle (kuif)eenden, meerkoeten, futen etc. in de fortgracht. Zo loop je weer naar de spoorwegovergang en Gerrit Rietveld College. Je kunt er ook voor kiezen om het rondje nog wat langer te maken.

 

Tuinenpark De Driehoek

Tuinenpark De DriehoekAls je het rondje wilt verlengen, neem dan het pad links direct na het spoor. Je loopt hier een groengebiedje in. Aan het einde daarvan is aan de linkerkant de ingang naar Tuinenpark De Driehoek. Je kunt hier overdag wandelen. Een heerlijke wandeling tussen de volkstuinen en in de zomer prachtige waterlelies in de sloten. Een oase van rust. Loop een rondje langs het water, ga dan naar links en verlaat de tuinen door de andere in/uitgang. Hier loop je langs stadsboerderij Het Lachende Paard; waar niet alleen paarden zijn!

Ga aan het einde van het fiets/voetpad rechtsaf naar de Winklerlaan tot aan de Eykmanlaan. Hier naar rechts terug naar het Gerrit Rietveld College, waar je de wandeling bent begonnen.

Goed bezig

Het hele rondje is 3,5 km. Je hebt 5100 stappen gezet en rond de 170 kcal verbrand.