Recept voor bloemkoolcurry, rijk aan vezels

recept bloemkool curry met kikkererwten
Wil je weten waarom vezels belangrijk zijn in je voeding? Lees dan mijn blog hierover.

Na deze maaltijd heb je 15 gram vezels gegeten. Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten.
Vooral de kikkererwten zijn vezelrijk, maar ook de bloemkool en zilvervliesrijst leveren een flinke bijdrage

Bloemkoolcurry met kikkererwten

voor 4 personen

Ingrediënten

1 blik kikkererwten
(uitlekgewicht 265 gram)
4 el (koolzaad)olie
1 Spaanse peper
1 grote ui
1 el kerriepoeder
1 tl komijn
2 el verse gember, grof geraspt
3 tenen knoflook, fijngehakt
400 ml kokosmelk, uit blik
sap van 1/2 citroen
1 bloemkool in roosjes gesneden
verse koriander

400 gr zilvervliesrijst

Bereiden bloemkoolcurry

 

  1. Spoel de kikkererwten af met koud water en laat ze uitlekken
  2. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui 4 minuten op middelhoog vuur
  3. Voeg de kerrie, komijn, gember, knoflook en Spaanse peper toe en bak nog 3 minuten
  4. Voeg de kokosmelk en de bloemkool toe. Breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken
  5. Voeg de kikkererwten en het citroensap toe en laat de curry nog 4 minuten zachtjes koken
  6. Garneer met verse koriander

 

In dit gerecht zit 60 gram vezels. Dus als iedereen evenveel eet, heb je per persoon 15 gram vezels gegeten. Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten.
Vooral de kikkererwten zijn vezelrijk (1 opscheplepel = 4,3 gram vezels), ook de bloemkool en zilvervliesrijst leveren een flinke bijdrage (1 opscheplepel = 1,3 gram vezels).
Deze maaltijd is iets meer 500 kcal per persoon.
Door de kokosmelk heeft dit gerecht relatief veel verzadigd vet, namelijk 9,5 gram. Voor vrouwen (2000 kcal per dag) is het advies maximaal 22 gram verzadigd vet en voor mannen (2500 kcal per dag) maximaal 28 gram.