Laat je niet foppen!

Cornflakes niet gezond

Mijn favoriete ontbijt tot voor kort: cornflakes, cruesli, halfvolle melk en fruit. Ik dacht dat ik gezond bezig was tot ik eens beter op de pakken ging kijken. Misschien vind je dit naïef van mij en weet jij al lang beter. Bij de chocopops en chocolade cruesli gingen ook bij mij de alarmbellen altijd al rinkelen. Maar ik moest er nog achter komen dat er veel meer ontbijtgranen in de supermarkt liggen, die helemaal niet zo gezond zijn.

Het lijkt gezond, maar..

Op de pakken staat toch echt: bron van vitaminen, een voedzaam ontbijt, met al het goede van havermout. Maar ook met al het slechte van toegevoegde suiker en zout. Maar dat laatste staat alleen bij de ingrediënten en voedingswaarde in een beduidend kleiner lettertype. Dus wil je gezonde ontbijtgranen eten, kies dan voor havermout en volkorenmuesli. Zonder toegevoegd suiker en zout. En voor degene die er geen jeugdtrauma aan heeft overgehouden: Brinta. Tegenwoordig ook in oer granen variant!

Je kunt ook zelf gezonde granola maken, zoals je in deze kookvideo kunt zien. Bewaar het in een goed afsluitbare pot en je kunt weken genieten van je eigen granola.

Laat je niet foppen. Er liggen veel producten in de schappen met een gezondheidsclaim, die hoofdzakelijk bestaan uit suiker, bloem, vet en opgepept zijn met smaakstoffen. Van een gevulde koek weten we allemaal dat die niet gezond is. Maar ook de liga’s, sultana’s en snelle jelles kun je beter laten liggen. Ondanks dat je er helemaal mee naar Engeland kunt zwemmen.