In 2022 gezonder leven? Zo gaat het je lukken!

goede voornemens gezond levenHeb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wil je bijvoorbeeld afvallen, gezonder eten of meer bewegen? Zo’n voornemen kan moeilijk zijn om vol te houden. Gedrag veranderen is lastig, het kost energie en is ook niet altijd even leuk. Hoe zorg je ervoor dat je ze deze keer wél volhoudt?

 

Maak een plan

Het is belangrijk je doel zo helder en specifiek mogelijk te maken. “Ik ga minder snoepen” is niet concreet genoeg, want het is onduidelijk wat je dan precies gaat doen. Herken je eigen patronen en maak een effectief plan van aanpak. Stel dat je altijd rond 16.00 uur trek krijgt en dan een chocoladereep gaat halen uit de snoepautomaat. Het voornemen om minder te gaan snoepen is niet opgewassen tegen deze gewoonte. Een betere manier om je goede voornemen kans van slagen te geven is door een specifiek plan te maken om elke dag om 16:00 uur een appel te eten. Jouw nieuwe gedrag (eten van een appel) koppel je aan een duidelijk moment op de dag (een tijdstip). Zo kun je op den duur een nieuwe gewoonte creëren die wel kan concurreren met het oude gedrag.

Wilskracht of slimheid?

Als je af wilt vallen of gezonder wilt gaan leven kun je niet vertrouwen op wilskracht. Als je heel vaak ‘nee’ hebt moeten zeggen tegen alle voedselverleidingen op een dag, zeg 10 keer, dan geef je uiteindelijk toe bij de 11de. Uiteindelijk is wilskracht een soort noodstrategie, beter kun je het omzeilen en slimme afleidingsstrategieën inzetten.

Snoep je vaak ’s avonds achter de tv? Laat je in de supermarkt niet verleiden om snoep en chips in je karretje te doen. Alles wat je niet in huis hebt, kun je niet opeten. En voel je toch de behoefte om te snoepen? Ga je niet zitten verbijten. Zoek afleiding! Zet de muziek aan en ga dansen, loop de trap op naar zolder, bel een vriendin om bij te praten. Even bewegen, iets doen, is de beste afleiding op zo’n moment.

En pas de wijsheid uit de supermarkt toe: alles wat op ooghoogte staat, wordt veel verkocht! Wil je dagelijks gaan hardlopen? Zet je hardloopschoenen midden in de kamer, goed in het zicht. Dat je er bij wijze van spreken over struikelt wanneer je de kamer in loopt. Want hoe minder stappen (letterlijk en figuurlijk), hoe makkelijker je iets doet. En omgekeerd: wil je minder van iets, vergroot dan het aantal stappen en zorg dat het niet in zicht is, dat het ver weg verstopt is in een kast, dat je er moeite voor moet doen.

Je hoeft dit niet alleen te doen

Hopelijk heb je houvast aan deze tips bij het realiseren van jouw goede voornemens. Of zoek je iemand die jou uitdaagt, inspireert en stimuleert? Met alle plezier begeleid ik jou naar een gezonde leefstijl die bij jou past en daarom voor jou ook goed vol te houden is.